Učenici 8. razreda naše škole posjetili su Vukovar 11. i 12. rujna, sudjelujući u projektu „Posjet učenika osmih razreda Vukovaru“. 

    Riječ je o projektu koji obuhvaća učenje o vrijednostima Domovinskog rata i značaja bitke za Vukovar u obrani suvereniteta i teritorijalne cjelovitosti suvremene Republike Hrvatske. Tijekom terenske nastave u Vukovaru učenici su upoznati s demokratskim procesima koji su doveli do stvaranja suverene i samostalne Republike Hrvatske te kako je ona obranjena u nametnutome ratu. 

    Nakon predavanja o Domovinskom ratu, učenici su posjetili memorijalna mjesta na širem području grada Vukovara gdje su kroz predavanja vodiča uvedeni u događaje koji su se u Vukovaru odigrali ratne 1991. godine. Uz memorijalnu povijest vezanu za Domovinski rat, učenici su se upoznali s povijesnom i kulturnom baštinom grada Vukovara te su posjetili Muzej vučedolske kulture, Gradski muzej Vukovar, Memorijalni centar Domovinskog rata, Spomen dom hrvatskih branitelja na Trpinjskoj cesti, crkvu sv. Filipa i Jakova, Memorijalno groblje žrtava Domovinskog rata, Spomen dom Ovčaru, Mjesto sjećanja-“Vukovarsku bolnicu”, Velepromet i Borovo Commerce.

    Terenska nastava u Vukovaru završila je Školom mira, predavanjem čiji je cilj da učenici ponesu svojim domovima poruke mira, nenasilja i tolerancije na kojima se može graditi budućnost te kvizom znanja za učenike. Učenici OŠ Ivan Lacković Croata Kalinovac ove su godine na kvizu osvojili  izvrsno 3. mjesto.

    Sve troškove organizacije projekta, što uključuje prijevoz, prehranu, smještaj za učenike i njihove pratitelje podmirilo je Ministarstvo hrvatskih branitelja. 

Skip to content