preskoči na sadržaj

Osnovna škola Ivan Lacković Croata Kalinovac

Login
OŠ Ivan Lacković Croata Kalinovac

     

MS Teams uz Office365

Dokumenti škole za školsku 2020./2021.godinu

 

Najava događaja
 
 
Izborna nastava

Obavijest o pohađanju izborne nastave u šk.godini 2020./2021.

HIMNA ŠKOLE

ŠKOLO LACKOVIĆA CROATE

Jutrom kad se probudim ja na školu pomislim

na lektire i zadatke, znanjem se ponosim

A u školi dani su kao sve iz bajke

crtam, pišem, glumim, o okolišu brinem se.

Školo Lackovića Croate

pjesmom slavim te

u srcu čuvam te.

Školo Lackovića Croate

i kada porastem

uvijek voljeti ću te.

Školo moja volim te.

KNJIŽNICA

e-lektire

Tražilica
Brojač posjeta
Ispis statistike od 26. 9. 2011.

Ukupno: 498382
Ovaj mjesec: 1625
Ovaj tjedan: 175
Danas: 1
Fašenk v Kalnovcu
O fašenku
MIRJANA BAZIJANEC / datum: 16. 10. 2019. 12:15

   Fašenk, fašnik, poklade, karneval… je veselo  razdoblje prije korizme u kojemu se priređuju povorke maškara, kostimirani i maskirani plesovi, kako bi se makar na kratko vrijeme odmakli od svakodnevnih briga i prepustili se svom rasplesanom i raspjevanom začaranom svijetu maski i šarenih kostima.

     Običaj se najvjerojatnije razvio iz rimskih bakanalija, luperkalija i saturnalija, ali je utemeljen i na magijskom vjerovanju u progon zlih sila, kao i protjerivanje zime. Ima i socijalno značenje jer se kroz lakrdijašenje često očituje i društvena kritika.

Bilo je to vrijeme kada su se ljudi više veselili, zabavljali i uživali pripremajući se za fašenk.

Fašenk v Kalnovcu karnevalski je događaj koji ima dugogodišnju tradiciju. Počeo se obilježavati početkom sedamdesetih godina prošloga stoljeća. Veseli sudionici fašenske povorke uglavnom su bili učenici osnovne škole i djeca predškolskoga uzrasta.Inicijatori i organizatori uvijek su vrijedni i kreativni učitelji osnovne škole koji su zajedno s roditeljima oživotvorili svaku ideju.

    Organizirajući izradu maski na zajedničkim radionicama učitelji, roditelji i djeca uživaju u izradi maštovitih maski, druže se te stvaraju nevidljive niti prijateljstva.Niti jedan događaj ne uspijeva, kao fašenk, iz toplih kuća izvući mještane Kalinovca. Sunce je obasjalo sva lica i izmamilo osmijehe. Svi hrabri sudionici dočekani su toplim krafnama, vrućim čajem i kuhanim vinom. Tko se krio ispod maski nitko ne zna, ali da su sudjelovali i najmanji i najveći, to se vidjelo.     

U današnje vrijeme razne manifestacije i okupljanja pomalo zasjenjuju fašenk  i možda on gubi svoj značaj, ali maskirane skupine djece Dječjeg vrtića „Bubamara“ Kalinovac i učenici OŠ Ivan Lacković Croata Kalinovac nanovo za svaki fašenk oduševe brojne posjetitelje. Stoga, vjerujemo da se fašenska tradicija u Kalinovcu sigurno neće skoro zatrti.


[OPŠIRNIJE]RSS


preskoči na navigaciju