preskoči na sadržaj

Osnovna škola Ivan Lacković Croata Kalinovac

Login
OŠ Ivan Lacković Croata Kalinovac

     

MS Teams uz Office365

Dokumenti škole za školsku 2020./2021.godinu

 

Najava događaja
 
 
Izborna nastava

Obavijest o pohađanju izborne nastave u šk.godini 2020./2021.

HIMNA ŠKOLE

ŠKOLO LACKOVIĆA CROATE

Jutrom kad se probudim ja na školu pomislim

na lektire i zadatke, znanjem se ponosim

A u školi dani su kao sve iz bajke

crtam, pišem, glumim, o okolišu brinem se.

Školo Lackovića Croate

pjesmom slavim te

u srcu čuvam te.

Školo Lackovića Croate

i kada porastem

uvijek voljeti ću te.

Školo moja volim te.

KNJIŽNICA

e-lektire

Tražilica
Brojač posjeta
Ispis statistike od 26. 9. 2011.

Ukupno: 498382
Ovaj mjesec: 1625
Ovaj tjedan: 175
Danas: 1
vijesti
Električni naboji i elektriziranje različitih materijala
Darijo Čamilović / datum: 17. 11. 2020. 11:16

Fotografije u nastavku prikazuju učenike osmog razreda na satu fizike prilikom istraživanja električne sile i međudjelovanja između različitih materijala. Upotrebljeni materijali i tijela u međudjelovanju su plastične slamke, pamučna krpica, lagani papirići pripremljeni od slojeva maramice. Učenici su istražili privlačnu i odbojnu električnu silu između tijela i mehanizam prijenosa naboja s jednog na drugo tijelo. Tijekom izvođenja pokusi iz elektriciteta izgledaju poput mađioničarskih trikova jer se tijela privlače i odbijaju bez izravnog dodira što je učenicima posebno interesantno za eksperimentiranje. (pogledajte OPŠIRNIJE)


[OPŠIRNIJE]STEM područja
Darijo Čamilović / datum: 22. 10. 2020. 10:23

Učenici u osmom razredu objedinjuju saznanja fizike, tehnologije, informatike i matematike. Praktičnim radom na satovima tehničke kulture i fizike ulaze u svijet dizajna elektroničkih sklopova što je temelj za razvoj znanstvenog i inženjerskog razmišljanja odnosno STEM područja. Unutar predmeta informatike u petom razredu saznaju kako računalo „razmišlja“ dok u osmom razredu analiziraju rad procesora i njegov najvažniji poluvodički element, tranzistor. Tranzistori grade logičke sklopove zadužene za aritmetičko-logičke operacije unutar procesora  koje učenici također analiziraju na informatici. Spajanje trošila, poluvodiča na eksperimentalnoj pločici strujnog kruga na satu fizike i elektroničkih sklopova s tranzistorom i svjetlećom diodom na satu tehničke kulture pogledajte na priloženim fotografijama snimljenim tijekom rujna i listopada. (foto album - OPŠIRNIJE)


[OPŠIRNIJE]Obilježili smo Europski tjedan programiranja
Darijo Čamilović / datum: 17. 10. 2020. 09:49

Učenici trećeg i osmog razreda u društvu svog školskog knjižničara i učitelja informatike, obilježili su Europski tjedan programiranja. Kako bi uspješno završili razvoj svoje igrice i naučili programirati koristili su matematičku logiku, maštu i veliku želju za stvaranjem vlastite igrice.

Svaka kreirana igrica značila je ujedno i diplomu za uspješno završen sat programiranja.

Europski tjedan programiranja društvena je inicijativa čiji je cilj na zabavan i angažirajući način svima približiti programiranje i digitalnu pismenost. Više o razvoju ideje i europskom tjednu programiranja možete čitati na ovom linku: https://codeweek.eu/

Pogledajte OPŠIRNIJE

 


[OPŠIRNIJE]Metalne konstrukcije u sedmom razredu
Darijo Čamilović / datum: 23. 9. 2020. 13:50

Učenici sedmog razreda na satu tehničke kulture izradili su svoju prvu metalnu konstrukciju od aluminijskih profila. Konstrukcija je sastavljena rastavljivom vijčanom vezom. Alat za izradu provrta na aluminijskom profilu bila je električna bušilica, a od pribora su koristili crtalo, ravnalo, vijak, brusni papir, svrdla, čekić. Poštovali su mjere zaštite na radu upotrebom zaštitnih rukavica i naočala. Mjerenje, ocrtavanje, bušenje, sastavljanje vijčane veze, možete vidjeti na priloženim fotografijama pod opširnije.


[OPŠIRNIJE]Zlatni u 2. kolu Croatian Makers lige
Darijo Čamilović / datum: 14. 2. 2020. 10:02

link na vožnju robota: http://www.vimeo.com/387469085

više o CM ligi: http://os-kalinovac.skole.hr/?news_hk=1&news_id=4165&mshow=1013#mod_news


[OPŠIRNIJE]Nerastavljiva veza u sedmom razredu
Darijo Čamilović / datum: 29. 1. 2020. 12:14

Nerastavljiva veza metalnih konstrukcija vježba kojom su učenici sedmog razreda svladali postupak lemljenja. Metal koji su upotrijebili je bakrena žica debljine 2 mm, a snaga lemnog alata (lemilice) je 40W. Dva školska sata bila su dovoljna da sastave kocku brida 50 mm i usvoje vrijednu vještinu. 


[OPŠIRNIJE]Mjerenje struje i napona, elektromotor i generator
Darijo Čamilović / datum: 27. 1. 2020. 18:00

kliknite na sliku za prikaz video materijala

Elektromagnetska indukcija pojava je koju učenici 8. razreda proučavaju na satu fizike, a kao rezultat istraživanja fizičara Michaela Faradaya i objašnjenja pojave elektromagnetske indukcije danas koristimo elektromotor i generator. Učenici su sastavili model elektromotora i izmjerili napon i struju poluvodiča spojenih u serijski i paralelni spoj. Za mjerenje struje i napona koristili su nove mjerne instrumente visoke točnosti. Generator i elektromotor sastavili su iz komponenata SMART kutije u kojoj je i potreban alat. Na priloženom video materijalu vidimo model školskog elektromotora. (više fotografija pod opširnije)


[OPŠIRNIJE]Mjerenje mase u fizici
Darijo Čamilović / datum: 20. 12. 2019. 16:20

Masa se u laboratorijima danas najčešće mjeri digitalnim vagama zbog lakšeg očitavanja mjerene veličine i bržeg rada, ali za spoznaju novih fizičkih veličina u fizici analogna vaga je bolji izbor. Osnovni princip vaganja daje definiciju mjerenja fizičke veličine kao usporedbu poznate vrijednosti s nepoznatom, u ovom slučaju poznata veličina je masa utega. Učenicima sedmog razreda na raspolaganju je set koji se sastoji od utega mase 1g, 2g, 5,g, 10g i 20g. Zadatak je odrediti masu papira pomoću laboratorijske analitičke vage. Prije pojave digitalnih, vaga koju koriste učenici (fotografija) bila je standardna oprema svakog istraživačkog centra i fakulteta. (više fotografija pod opširnije)


[OPŠIRNIJE]Kako rukama voditi svjetlost?
Darijo Čamilović / datum: 12. 12. 2019. 12:08

Učenici 8. razreda na satu tehničke kulture proučavaju elektroničke sklopove, a najvažniji element svakog današnjeg procesora kojeg možete naći u računalu, mobitelu ili automobilu je tranzistor. Tranzistor je sićušni element crne boje, a po svojoj prirodi je poluvodič. Na fotografijama možete vidjeti kako su učenici rukama zatvorili strujni krug preko baze tranzistora i uspostavili svjetlo na LED diodi (svjetlećem elementu). (više fotografija pod opširnije)


[OPŠIRNIJE]Srebrni u 1. kolu CM lige
Darijo Čamilović / datum: 12. 12. 2019. 11:35

Učenici 8. razreda uključeni u projekt CM lige programiranja mBot robota i ove godine na samom vrhu u prvom kolu CM lige. Ema Dautanec, Patricia Zvonar, Šimun Golub i Dino Đipalo uklučili su se ove školske godine u projekt CM lige, a Luka Krnjak i Luka Vedriš prošlogodišnji su članovi. Rezultate (ekipne i pojedinačne) možete pogledati na priloženim slikama.


[OPŠIRNIJE]Zlatna diploma za 10% najuspješnijih "Dabrova"
Darijo Čamilović / datum: 9. 12. 2019. 12:21

Učenik 8. razreda Luka Vedriš ponovio uspjeh od prije dvije godine i rangirao se u 10% najuspješnijih. Prvo natjecanje Dabar u Hrvatskoj održano je u studenom 2016. s 5624 sudionika. Već sljedeće godine interes za sudjelovanjem u natjecanju je pokazalo više od 430 škola a sudjelovalo je 15247  učenika u svih 5 kategorija (više pod opširnije).


[OPŠIRNIJE]Izrada božićnih ukrasa
Darijo Čamilović / datum: 12. 11. 2019. 15:46

Klub mladih tehničara (KMT) i članovi Likovne grupe u izradi božićnih ukrasa.

Izrezivanje troslojne šperploče od mekog drveta izvršeno je na univerzalnom stroju naziva UNIMAT. Nakon dobivenog oblika učenici su finim brušenjem zaokružili konačan oblik ukrasa. Likovna grupa grafički je uredila božićna drvca i obojala ukrase. Sve postupke možete vidjeti na fotografijama pod opširnije.

 


[OPŠIRNIJE]Robotska ruka
Darijo Čamilović / datum: 8. 11. 2019. 11:04

Naša Škola primila je vrijednu donaciju Instituta za razvoj i inovativnost mladih (IRIM). Uključenjem u projekt Croatian Makers lige primili smo novi dodatak za mBot robot, a to je robotska ruka koju možete vidjeti u zahvaćanju koluta trake. Potrebne dijelove i ruku sudionici su preuzeli u Zajednici tehničke kulture u Koprivnici. 

Vjerujemo da će ovo pomagalo dodatno zainteresirati naše nove učenike programere.


[OPŠIRNIJE]Novi golovi na školskom igralištu
Darijo Čamilović / datum: 30. 10. 2019. 09:13

Nakon dugog niza godina školsko igralište osvanulo je u novom ruhu. Sredstvima koje je osigurala Koprivničko-križevačka županija nabavljeni su novi golovi. Učenici 7. razreda, članovi Kluba mladih tehničara i članice rukometne grupe uz pomoć domara, učitelja tjelesno-zdravstvene, tehničke kulture i voditeljice rukometne grupe prionuli su postavljanju novih golova. Vješto i spretno sastavljali su dijelove novih golova u cjelinu uz koordinaciju voditelja. Nakon što su golovi postavljeni učenici su s velikim oduševljenjem zapucali u nove mreže. (kliknite opširnije za fotografije veće kvalitete)


[OPŠIRNIJE]CM liga četvrtu godinu u našoj Školi
Darijo Čamilović / datum: 29. 10. 2019. 08:59

Već četvrtu godinu uključeni smo u projekt Instituta za razvoj i inovativnost mladih IRIM- Croatian Makers liga. Doniranim mBot robotima sudjelovali smo u nizu natjecanja i osvojili brojna priznanja za prva mjesta u kolima CM lige. Ove školske godine u ligu su uključeni učenici osmog razreda: Ema Dautanec, Patricia Zvonar, Šimun Golub, Dino Đipalo i prošlogodišnji članovi Luka Vedriš i Luka Krnjak. Na priloženom videu možete vidjeti zadatak prvog kola lige.


[OPŠIRNIJE]Prva uporaba električnog alata
Darijo Čamilović / datum: 26. 10. 2019. 13:55

Učenici 5. razreda na satu tehničke kulture upotrijebili su baterijsku električnu bušilicu za izradu baze (stalka) prometnog znaka. Većini je to prvo korištenje električnog alata, a mnogima i prva upotreba alata uopće. (više pod opširnije)


[OPŠIRNIJE]8. razred obilježio eu codeweek
Darijo Čamilović / datum: 23. 9. 2019. 14:39

Učenici 8. razreda na web stranici codeweek.org/resources obilježili europski tjedan programiranja i završenim kodiranjem zaradili certifikat prikazan na fotografiji.


[OPŠIRNIJE]Obilježili smo europski tjedan programiranja (EU Code Week)
Darijo Čamilović / datum: 19. 9. 2019. 14:05

Učenici 7. razreda obilježili europski tjedan programiranja na poveznici https://studio.code.org/flappy/1 i zaradili certifikat programera.


[OPŠIRNIJE]Ispit za vozače bicikla
Darijo Čamilović / datum: 30. 5. 2019. 12:37

Danas su učenici 5. razreda uspješno položili teorijski dio ispita za vozača bicikla na web sjedištu HAK-a. Od 12 učenika petog razreda njih 10 je položilo teorijski dio za koji je potrebno riješiti minimalno 70% zadataka. Priprema učenika za ovaj dio ispita počela je u proljeće ove godine. Na fotografiji: tajnik HAK-a Đurđevac gosp. Pero Krešić.

učitelj tehničke kulture 

 


[OPŠIRNIJE]RSS


preskoči na navigaciju